- Om Syvab
- Bräddning
Bräddning
Bräddning är nödvändigt för att minska risken för överbelastning av avloppsnätet, detta händer om kapaciteten i våra anläggningar överskrids. Bräddning av avloppsvatten kan ske tillfälligt vid kraftigt regn eller snösmältning som leder till mycket höga flöden i avloppssystemet.
Vad är en bräddning
Bräddning innebär att avloppsvatten tillfälligt släpps ut för att förhindra att reningsverk eller pumpstationer blir överbelastade, vilket kan ske vid kraftigt regn eller snösmältning. Vid en bräddning består det utsläppta vattnet till cirka 90 % av dagvatten (regn- och smältvatten från tak och gator), medan resten är avloppsvatten.
Är bräddning nödvändig
Bräddning behövs för att undvika översvämningar som kan skada våra anläggningar eller leda till att avloppsvatten tränger upp i hus och på gator. Våra anläggningar är inte dimensionerade för att hantera kraftiga mängder vatten, så bräddning blir ibland nödvändig.
Vem har ansvaret för anslutningar till avloppsnätet
Det har respektive kommuns VA-enhet. Frågor om anslutningar till avloppsnätet tas med kommunen du bor i.
Vad är orsaken till bräddning
Bräddning sker när flödena in i avloppsystemet är högre än systemets kapacitet. Det sker framför allt när flödena är höga till följd av kraftiga regn samt vid hastig snösmältning.
Se mer om hur det går till på filmen som finns på NSVA:s hemsida. Klicka på bilden för att komma dit.
Hur mycket vatten bräddas
Mängden bräddat vatten varierar från år till år. Till exempel renade vi 99,91 % av allt inkommande vatten 2022, medan 0,09 % bräddades. Under 2023 renades 99,75 %, och 0,25 % bräddades.
Var kan bräddningar ske
Vid våra pumpstationer, Eolshäll i Mälarhöjden och Pilkrog i Järna.
Kan bräddningar undvikas
Ja, till stor del men måste alltid finnas som en nödfunktion. Om dagvatten (regn- och smältvatten från tak och gator) inte var kopplat till avloppsnätet skulle vi slippa många bräddningar. Detta beslut tas av de kommuner som är anslutna till vårt reningsverk.
Vem beslutar om vad som är påkopplat till avloppsnätet
Det görs av respektive kommun som är anslutna till vårt reningsverk. Beslut om att exempelvis koppla bort dagvatten från vår anläggning, eller nya anslutningar, beslutas av respektive kommun. Detta regleras i Vattentjänstlagen (2006:412). Läs mer nedan;
Vad kan vi på Syvab göra för att hindra bräddningar
Vi arbetar aktivt för att minimera bräddningar genom att övervaka väderprognoser, underhålla vårt ledningssystem och ständigt utveckla vår teknik.
Syvab investerar just nu 2 miljarder kronor för att öka kapaciteten vid Himmerfjärdsverket. Ombyggnaden har pågått sedan 2020. Den första etappen blev klar i juni 2024 och hela investeringen beräknas vara klar 2028.
Hur rapporteras bräddningar
Bräddningar rapporteras till berörd myndighet och kommun första vardagen eller direkt vid avslut, efter att det har skett. Rapporten publiceras också på vår hemsida.
Rapporten innehåller information om hur mycket vi har bräddat, tidpunkt och orsak till bräddning.
Vem kontrollerar badvattenkvaliteten och informerar allmänheten
Det gör miljöförvaltningen i respektive ansluten kommun.
När Syvab har skickat bräddrapporten tar respektive kommun över.
Under sommaren tar kommunen prov på badvattnet och kommunicerar resultatet. Resultaten av de senaste provtagningarna finns på Vattenmyndighetens webbplats. Läs mer om det nedan;
Vad består bräddvatten av
Vid kraftiga regn eller hastig snösmältning består bräddvattnet till största delen av utspätt regn- eller snövatten (cirka 90 %). Resten är avloppsvatten från hushåll, som innehåller allt från duschvatten till skräp (läs mer om skräp under nästa rubrik).
Bilden nedan visar på fördelningen av mängd vatten som kommer in när det är exempelvis kraftigt regn.
Vad kan du göra för att påverka bräddvattnet
Du kan bidra genom att inte spola ner skräp eller farliga kemikalier i avloppet, vilket hjälper till att minska mängden föroreningar vid en eventuell bräddning. Exempel på skräp är tops, tandpetare, trosskydd, våtservetter , kondomer och trasor som följer med vid en bräddning.
Läs mer om vad du kan göra på vår sida: ”Hjälp oss och Östersjön”
Kan bräddning förutses
Ja, bräddningar sker oftast efter kraftigt regn eller snösmältning. Håll koll på väderprognoserna för att förutse dem.
Vad mer görs för att förhindra bräddningar
- Förutom vårt arbete har Stockholm Vatten och Avfall har ett pågående arbete där en tunnel byggs mellan Bromma reningsverk och Henriksdals reningsverk. När tunneln är klar kommer avloppsvattnet i Eolshäll kopplas på denna vilket kommer leda till minskad belastning av Mälaren orsakad av bräddning. Läs mer om detta arbete här Så här gör nya avloppstunneln Mälaren renare | Stockholm Vatten och Avfall
- För att säkerställa god funktion av våra två pumpstationer har vi övervakning dygnet runt och alltid personal i tjänst.
- Vi har ett planerat förebyggande underhåll för att säkerställa att utrustningen är i gott skick i pumpstationerna.
Mer information om bräddning