Kontakta oss X
Besöks/Postadress SYVAB
Himmerfjärdsverket
147 92 GRÖDINGE

Kontakt Tel växel: 08-410 776 00
Telefax: 08-530 270 08
E-post: info@syvab.se
Kontakt

Hjälp oss - håll avloppet rent

Vattnet är en resurs som vi måste vara rädda om! Vattnet vi använder idag ska även kunna användas av framtida generationer. 

Varje dag tar vi emot cirka 1,5 ton skräp som spolats ner i avloppet. Vilket är tidskrävande att ta hand om och dyrt. Onödigt tycker vi – släng skräpet i en papperskorg istället. Källsortera matavfall och hushållsfett så blir det klimatsmart fordonsbränsle istället.

Aska och fimpar som innehåller många farliga gifter, t ex tungmetallen kadmium, medicinrester som hamnar i Östersjön och påverkar våra djur som lever i våra sjöar och hav. Lämna medicinrester till närmaste apotek istället, nikotinprodukter i papperskorgen och färgrester och dylikt till närmaste återvinningstation.

Vill du också värna Östersjön – det är lätt att göra rätt – kika nedan vad du kan göra.

Skräp

I toan – nej tack!

I toan får du bara spola ner toapapper, kiss och bajs. Föremål som spolas ner kan orsaka stopp i ditt egna avloppsrör eller någonstans på vägen till reningsverket eller trassla sönder våra pumpar eller annan maskinell utrustning. Vilket är både tidskrävande och dyrt att reparera.

Vad ska man göra istället? Ha alltid en papperskorg inne på toaletten och kasta allt skräp i den.

Vad är då skräp? Några vardagliga exempel: tops, hår, sminkpads, bomull, tamponger, bindor, våtservetter, hushållspapper, pappnäsdukar, kondomer, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter, snus och kemikalier (Läs mer om nikotin och farliga ämnen längre ner).

Se filmen ”Det är lätt att spola rätt!” från Svenskt Vatten
Se vår film "Spola ner vett - tema våtservetter"


 

Källsortera ditt matavfall

Källsortera ditt matavfall hemma, spola inte ner det. Det finns mycket nyttoämnen i maten som det går att göra biogas av som bla. blir fossilfritt fordonsbränsle. Men kommer matavfallet via avloppsnätet försvinner näringsämnena på vägen till verket och blir bara en del av allt skräp som vi får ta hand om.

Risken är dessutom att matavfallet som spolas ner fastnar i botten på avloppsrören och bildar ett sediment som med tiden täpper till rören, antingen lokalt i ditt egna avloppsrör eller på vägen till reningsverket.

Här finns smarta tips hur man kan göra!
 

Källsortera ditt hushållsfett

Hushållsfett som matolja, frityrolja, crème fraiche, grädde, smör och ­stekfett stelnar i avloppsnätet när fettet kallnar och orsakar stopp. Spola ­därför inte ner dem eller ­resterna av exempelvis den där pasta­såsen i vasken! ­Detsamma gäller fettet från ­stekpannan. Kommer det fram till vårt reningsverk kan det också orsaka störningar i vår reningsprocess.

Vad kan jag göra istället? Torka rent med hushålls­papper och släng det tillsammans med matavfallet. Detta gäller även små mängder fett och oljor, lägg lite hushållspapper i botten på avfallspåsen alternativt tidningspapper eller servetter.

Är det en större mängd? Häll då oljorna eller fettet tillbaka i sin förpackning och släng i restavfall eller ännu bättre – lämna det till din återvinningscentral så blir det biogas av den.

Se filmen "Matfett hör inte hemma i avloppet" från Svenskt Vatten
Se vår film "Spola inte ner crème fraichen"


 

Farliga ämnen

Nikotin

För varje snusprilla eller cigarett som hamnar i toaletten blir ­vattnet nedsmutsat med kemikalier som vi inte kan rena. Istället rinner ­kemikalierna ut i Östersjön till fiskarna och andra levande djur. ­Dessutom blir det skräp av cigarettfimparna och snusprillorna som vi behöver ta hand om och transportera bort. 

Var ska snusprillor och cigaretter kastas? Släng i vanliga soporna/restavfallet.

Se filmen "Sluta fulspola snus och allt annat skräp!" från Svenskt Vatten

Kemikalier

Aceton, lösningsmedel, konstnärsfärger, främst den gula som innehåller kadmium, färgrester, tapetklister, rengöringsmedlet efter avtvättade penslar och rollers med mera får inte spolas eller sköljas ner i avloppsvattnet då det innehåller mycket kemikalier. 
Vi är inte gjorda för att rena det vilket leder till att kemikalierna hamnar ute i Östersjön hos fiskarna och andra levande djur. Även våra bakterier som finns i våra bassänger påverkas negativt av kemikalierna.

Var ska kemikalierna? Lämna till din återvinningscentral. Bor du i Botkyrka, Salem eller Huddinge åker du till SRV Återvinning och bor du i Södertälje eller Nykvarn åker du till Telge Återvinning.

Se filmen "Färgglad värld utan gifter" från Svenskt Vatten


 

Mediciner

Släng inte mediciner i avloppet. Vårt reningsverk är inte gjort för att rena det. Utan medicinerna rinner igenom vårt verk och hamnar ute i Östersjön hos våra fiskar och andra levande djur.

Var ska medicinerna? Lämna tillbaka till Apoteket.

Se filmen ”Spola inte ner dina gamla mediciner” från Svenskt Vatten


 

Duscha, diska, tvätta och städa miljövänligt

Var en miljövän och välj miljömärkta produkter både för dig och ditt hem. På så sätt minskar mängden kemikalier i våra vatten. Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen.

Dammsug ordentligt Det minskar mängden bromerade flamskyddsmedel, ftalater och hög- och polyfluorerade föreningar som du får i dig via inandningsluften och som kan vara hälsofarliga, Det minskar även mängden miljögifter som spolas ner med skurvattnet och därefter kommer till våra reningsverk. Att dammsugarpåsen förbränns är mycket bättre för vår miljö än att det hamnar i vattnet.Vad kan jag göra istället? Köp gärna produkter märkta med Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman, det tjänar miljön på.

          

 

Tvätta bilen

Tvätta bilen i en biltvätt – aldrig på gatan eller på din asfalterade garageuppfart. Då rinner farliga föroreningar direkt ut i vattendrag, sjöar och hav bland annat via dagvattenbrunnarna. Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåligt att tvätta bilen på gräs eller grus.

Vad kan jag göra istället? Tvätta bilen i en biltvätt.

Se filmen ”Ta hand om vår miljö” från Svenskt Vatten


 

Bakteriedödande medel

Köp inte varor som innehåller antibakteriella ämnen som exempelvis triclosan (en slags antibiotika). Det finns bland annat i sportkläder, deodorant, schampo, tandkräm, disksvampar och skärbrädor.

Ett annat farligt ämne är antibakteriellt silver (polygiene) som finns i vissa sportkläder för att det inte ska lukta svett. Detta ämne försvinner dessvärre ur kläderna efter ett par tvättar och hamnar istället i Östersjön och i vårt slam.

Vad kan jag göra istället? Håll utkik efter produkter märkt med Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman.


 

Impregneringsmedel

Köp allväderskläder utan polyfluorerade impregneringsmedel. Allväderskläder, som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter.

Vad kan man göra istället? Fråga efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Beställa informationsmaterial

Mejla eller ring med din förfrågan

08 410 776 00

info@syvab.se

Boka ditt studiebesök här

Är du osäker på var du ska slänga ditt avfall?

På SRV:s webbplats finns en smart sorteringsguide som du kan använda om du undrar hur något specifikt ska sorteras.

Gå till SRV:s sorteringsguide

Se våra filmer!

Vill du se alla våra filmer och få bra tips på vad du kan göra för att hålla avloppet rent?

Se våra filmer

Återvinningscentraler

Bor du i Botkyrka, Salem eller Huddinge? Då vänder du dig till SRV Återvinning.

Klicka på logotypen nedan så kommer du dit!


Bor du i Södertälje eller i Nykvarn? Då vänder du dig till Telge Återvinning.

Klicka på logotypen nedan så kommer du dit!

Broschyr - Att spola rätt är lätt!

I vår broschyr "Spola rätt är lätt" finns massor med bra tips för hur du kan hjälpa Östersjön.

Läs broschyr

Tips!

Dammsugare

Dammsug noga
Att dammsuga minskar mängden bromerande flamskyddsmedel, ftalater och hög- och polyflourerade föreningar som du får i dig när du andas. När du dammsuger åker de in i dammsugarpåsen istället för att fastna i golvmoppen när du våttorkar och vidare in till våra reningsverk med skurvattnet. Att dammsugarpåsen förbränns är bättre än att dessa ämnen hamnar i vattnet.