Fluidiserad bädd, denitrifikation
Den fluidiserade bädden är det sista steget i den biologiska kvävereningen. Här omvandlar mikroorganismer det nitrat (NO3) som bildades i luftningsbassängerna till kvävgas (N2) genom s.k. denitrifikation. Mikroorganismerna växer som en biofilm på miljarder små sandkorn (diameter ca 0,5 mm), som hålls svävande i bädden genom att vattnet pumpas in vid bassängens botten och sedan strömmar uppåt med hög hastighet.
De denitrifierande bakterierna är anoxiska, d.v.s. de tål inte syre (O2) utan de använder syret som är bundet i nitraten för sin andning. Därför tillsätts ingen luft till denna process. Som föda behöver bakterierna organiskt material, men eftersom det mesta av det organiska materialet har förbrukats i luftningssteget tillsätts en begränsad mängd metanol före fluidbädden.
Uppehållstiden för vattnet i den fluidiserade bädden är ca 10 minuter och på den tiden hinner 95 % av inkommande nitratet omvandlas till ofarligt kvävgas. Kvävgasen som bildas avgår till luften, som till ca 80 % består av just kvävgas. Före den fluidiserade bädden finns en trumsil som säkerställer att större partiklar som skulle kunna skada fördelningsdysorna i fluidbädden inte kan passera. Om flödet in är lägre än kapaciteten på fördelningspumparna, recirkuleras en delström av vattnet tillbaka över pumparna. Om flödet överstiger anläggningsdelens kapacitet går överskottet direkt till efterkommande skivdiskfilter. Det denitrifierade vattnet fortsätter sedan till skivdiskfiltret.