Vattenskolan

Sötvatten är världens viktigaste livsmedel. Vårt jordklot täcks av 71 procent vatten och endast 3 procent är drickbart sötvatten.

Vattnet som vi dricker och nyttjar idag är samma vatten som dinosaurierna drack och som vikingarna seglade i. Jordens vatten kan inte ta slut. Det lånas, används och återförs till vattnets kretslopp. Det är därför viktigt att vi tar hand om vattnet idag så att även nästa generation, våra barn och barnbarn, kan dricka det!

 

Sveriges reningsverk är en del av vattnets kretslopp och har i uppgift att rena vattnet innan det åter släpps till Östersjön

Vårt reningsverk har till uppgift är att rena vattnet som kommer in till oss dygnet runt, året runt. Vattnet som kommer till oss spolas ner från bl a industrier, företag, skolor, myndighteter och hushåll, som finns inom vårt upptagningsområde - vilket är Botkyrka-, Nykvarn-, Salem- och Södertälje kommun, södra Stockholm och delar av Huddinge kommun.

Vi har drygt 300 000 personer som varje dag nyttjar vårt ledningsnät och reningsverk genom att man duschar, diskar, lagar mat, spolar på toan, kör tvättmaskin mm. Varje person beräknas nyttja 140 liter vatten per dygn och detta vatten kommer alltså till oss.

När vattnet har passerat alla reningssteg släpper vi åter ut vattnet till Östersjön - så att det kommer tillbaka till vattnets kretsloppet.

 

Avloppsreningsverken tar emot vattnet från  Himmerfjärdsverket är ett av alla dessa verk som finns i Sverige. Verket ligger i Grödinge, 2,5 mil söder om Tumba i Botkyrka kommun. Verket tar emot vatten från ca 300 000 personer från kommunerna Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem, Stocholm, Södertälje. Det renade vattnet går sedan ut i Himmerfjärden där vi badar och fiskar.

Så här ser vattnets kretslopp ut

 kretslopp
Bild från Svenskt vatten

 

Så här går det till när vi renar vattnet

Det finns en enklare version som beskriver det på sidan: FOR KIDS och en mer beskrivande på sidan: VATTNETS VÄG GENOM VERKET. Klicka på de blå fälten så blir du länkad till respektive sida. Det finns även en fin översiktskarta som man kan titta på sidan: ANLÄGGNINGEN.

 

Så här kommer vattnet till vårt reningsverk

Det rinner hit med självfall och bitvis får hjälp med pumpning. Vi har ungefär 5,5 mil långa tunnelsystem som ligger under marken från kommunerna som är anslutna till oss. Vill du läsa mer om vart dem ligger och se en karta över där tunnlarna finns, klicka då på länken här bredvid: VART KOMMER VATTNET I FRÅN?

 

Reningsverket är gjort för att ta hand om toapapper, kiss och bajs - tänk på vad du spolar ner

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel. De kan innehålla ämnen som tar död på de snälla bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till apoteken, miljöstationer och återvinningscentraler, detta gäller även fett från bl.a matlagning och fritering.

 

Exempel på andra saker vi får in:
tops, hår, bindor, trosskydd, näsddukar, trasor, våtservetter, kondomer, snus, cigaretter, medicin, godispapper.

SLÄNG DETTA I EN PAPPERSKORG

spola_rätt.JPG
 

 

Vad bör vi då tänka på? Det är lätt! Vi har en massa bra tips på hur ni kan hjälpa till. Klicka här TIPS FÖR RENARE VATTEN.

_________________________________________________________________

 

Svenskt vattens Vattenskola

Följ med grodan Kai på en resa längs vattnets väg och lär dig om vattnets kretslopp. Här hittar du även lärarhandledningar och ett quiz.

grodan_svea

      

Vattenskolan riktar sig

framförallt till elever och

lärare i årskurs 4-6.

 

Följ med på en resa längs vattnets väg och lär dig om vattnets kretslopp, reningsverk, vattenverk och om vad du kan göra hemma. Resan avslutas med ett quiz. Quizet har tolv frågor om det du har lärt dig längs vattnets väg. När du svarat rätt på alla frågor får du ett diplom som intygar att du är en vattenhjälte.

Vill du efter resan lära dig ännu mer om vatten hittar du i Vattenskolan länkar till mer fakta om vatten.

Vatten är med i kursplanerna för biologi, geografi och kemi i årskurs 4-6 och ska vara en del av undervisningen. I Vattenskolan finns information till lärare och roliga lektionshandledningar.

 

 

Vattenskolan

 

 

 

skolverket

 

droppe.JPG            

 

böcker

 

Kunskap om vårt vatten som ingår i läroplanen för grundskolan

 

Källa: Svenskt vatten

 

 

Här kommer fler tips och idéer på hur man kan jobba med vattenfrågor

 

Kunskapsbanken/Väder & Vatten
SMHI

  Svenska Juniorvattenpriset
Tävlingsformen, projektidéer, tävlingsformulär /SIWI
Tips och idéer för skola
Käppalaförbundet, avloppsreningsverket på Lidingö i Stockholm
  Professor Vatten
Uppsala Vattencentrum
    Tips och idéer för skola
Stockholm Vatten
 
   
     

badaLÅG

Vi vill alla ha rent bad- och fiskevatten - Hur bidrar du till det?

dricka_vattenLÅG

Vi vill alla ha rent dricksvatten - hur bidrar du till det?

 

Syvab-fisken.JPG

Hjälp vår  kompis Sigge och

 grodan_svea 

hans kompis Kai från Svenskt vatten, så att de kan leva och simma i rent vatten