Att spola ner rätt är lätt

Vattnet är en resurs som vi måste vara rädda om! Vattnet vi använder idag ska även kunna användas av framtida generationer. 

Visste du att hushållen bidrar med hälften av avloppets miljöfarliga kemikalier och avfall som kommer till reningsverket.

Föremål som våtservetter, hushållspapper, örontops, bindor eller strumpbyxor kan orsaka stopp i ditt egna avlosppnät, i det lokalai ledningsnätet eller i vårt reningsverk.

Aska och fimpar som innehåller många farliga gifter, t ex tungmetallen kadmium, medicinrester som hamnar i  Östersjön och påverkar våra djur som lever i våra sjöar och hav.
 

Men att vara miljösmart är inte svårt - kolla in tipsen nedan - så enkelt är det!

Toan

Ska bara användas till att spola ner kiss, bajs och toapapper. 
Tops och annat skräp hör inte hemma här. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna istället läkemedel till apoteken och kemikalier till kommunens insamlingsplats för farligt avfall! 

Se gärna filmen "Spola ner vett"

 

Papperskorgen

Ha allltid en papperskorg inne på toaletten. Allt som inte kan sorteras i återvinningen ska slängas i papperskorgen och inte i toaletten. Listan kan göras lång, men några vardagliga exempel är: tops, hår, sminkpads, bomull, tamponger, bindor, våtservetter, hushållspapper, pappnäsdukar, kondomer, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter, snus och flytande kemikalier.

 

Avlopp - Miljöfarliga ämnen

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet.
Häll inte målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet. De kan innehålla ämnen som tar död på de goda bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler.

 

Avlopp - Hushållsfett

Häll inte ut hushållsfett i avloppsnätet - lämna det till återvinningscentralen istället så blir det energi.

Hushållsfett ska inte hällas ut i avloppsnätet för det stelnar när det lämnar hemmen och proppar igen avloppsrören. Dessutom blir fettet ett problem när det når verkets bassängerna med våra arbetande bakterier. Fettet klibbar ihop dem och de sjunker till botten och de kan längre inte göra sitt viktiga jobb att rena vattnet.

Tips på vad du ska göra med hushållsfettet: Antingen spar man olivoljan i originalförpackning (om det har varit marinerade oliver i exemelpvis) eller så häller man upp småskvättar i en större behållare och åker med den till återvninningsstation när den är full.

Exempel på fett som ska samlas in: Stekfett, olivolja, matolja, rapsolja, matolja, olivolja som används som marinad till fetaost, oliver, soltorkade tomater mfl, friteringsolja, grillmarinader mfl.

Återvinngscentralen för Södertälje och Nykvarn är TELGE ÅTERVINNING

Återvinningscentralen för Botkyrka, Salem och Huddinge är SRV ÅTERVINNING

 

Avlopp - Matavfall

Källsortera ditt matavfall. vi gör biogas av den! Hamnar den i avloppsnätet är risken stor att den fastnar i rören och täpper till för vattnet att kunna rinna fram. Med biogasen kan vi bl.a. kan värma upp kontoren på verket med, göra el och dessutom bränsle till fordon. Vinsten för detta går direkt tillbaks till våra kommuner och största vinsten gör miljön om fler väljer att tanka sina bilar med biogas.

Här finns smarta tips hur man kan göra: http://sorteramatresten.se/

 

Tvätt

Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen.
Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? Gå in på din kommuns hemsida och få en vägledning för dosering.

 

Miljömärkt

Gör rent rätt. Du kan göra en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter.
Tänk på vad du använder för produkter när du diskar, duschar, kör diskmaskin eller tvättmaskin.

Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.

 Svanen      Bra miljöval        EU_blomman 

Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat. 

 

Visste du att Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat. 

 

Fem snabba tips på miljövänliga alternativ:

Citron
Citron och citronsyra är rena skräcken för kalkavlagringar i till duschen eller toaletten, tack vare att de är så sura.

Ättika
Städning med ättika fungerar också bra.Förutom att den tar bort fläckar håller ättikan bakterier och mögel borta.

Såpa
Du kan använda såpa till allt från toalettstädning till att skrubba golven med.

Bakpulver
Bra mot fettfläckar och fettavlagringar. Bakpulver har också en viss blekande effekt, perfekt för kläderna som har blivit missfärgade.

Salt
Salt är särskilt bra att skrubba med, dels för sin avfettande egenskap men också för att salt är bakteriedödande.

 

Kranvatten

Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö.
Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.

Köper du en 50 cl petflaska med naturellt vatten kostar det ca 11 kr i butik. Tappar du upp lika mycket vatten från din kran kostar det 8 öre! Dessutom slipper du lägga tid på att åka till affären och du minskar på produktionen av plastförpackningar.

 

Tandkräm och deodorant

Använd tandkräm och deodorant utan triclosan.
Triclosan är ett antibakteriellt ämne som avloppsreningsverken inte klarar av att rena. Tomma tändkrämstuber kan återvinnas, sorterad som plastförpackning.

 

Antibaktriella kemikalier

Köp inte varor som innehåller antibakteriella ämnen, det finns bland annat i kläder, schampo, kylskåp samt disk- och tvättmaskiner.

 

Impregneringsmedel

Köp allväderskläder utan polyfluorerade impregneringsmedel.
Allväderskläder, som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter. I butiken: fråga efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

 

Dammsug ordentligt

Det minskar mängden bromerade flamskyddsmedel, ftalater och hög- och polyfluorerade föreningar som du får i dig via inandningsluften och som kan vara hälsofarliga, Det minskar även mängden miljögifter som spolas ner med skurvattnet och därefter kommer till våra reningsverk. Att dammsugarpåsen förbränns är mycket bättre för vår miljö än att det hamnar i vattnet.

 

Bilen

Ta bilen till biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen.
Vet du att du inte ska tvätta bilen hemma på gatan? Där rinner de farliga ämnena på bilen och i rengöringsmedlen rakt ut i naturen. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. Om du inte har tillgång till en biltvätt, tvätta bilen på en gräsyta.

 

Gul målarfärg

Använd aldrig hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium .
Avloppsvattnet intill flera av landets konstskolor har förhöjda värden av kadmium. Det finns fullgoda alternativ i handeln men hobby- och konstnärsfärger med kadmium säljs fortfarande i tusentals butiker och på internet.

 

Spara vatten OCH energi samtidigt

Vi i Sverige förbrukar ca 200 liter dricksvatten per person och dygn. I Tyskland är förbrukningen bara ca 140 liter. Om vi kan minska vattenförbrukningen, så minskar utsläppet av kvarvarande föroreningar från reningsverket lika mycket. Med en droppande varmvattenkran kan 500 kr per år rinna bort. Duscha kostar 25 - 50 öre per minut med en vanlig dusch (15 - 20 liter per minut). Det finns sparduschar att köpa som bara kräver 8 liter per minut. Duschandet kan kosta upp till ca 10 000 kr per år för en familj på fyra personer om alla i familjen duschar 15 minuter varje dag i hemmet. Om alla istället duschar 5 minuter per dag sparar familjen upp mot 7000 kr per år. Med en spardusch kan besparingen öka ytterligare med ca 1500 kr per år genom halverad förbrukning. Handdisk med sköljbalja kostar ca 70 öre för vatten och energi, medan disk under rinnande vatten blir tre gånger dyrare för normalfamiljen.


Diska och skölj inte under rinnande vatten! Diska och tvätta med fulla maskiner! Tag en snabbdusch i stället för ett bad! Använd vattensnål apparatur, t ex spardusch! Sätt gärna en strypbricka i kranen på diskbänken! Stoppa droppet! Låt inte kranar eller WC:n läcka vatten! Samla upp regnvatten och vattna gräsmattan och trädgården på kvällen!

 

Här finns platserna du lämna in ditt avfall:

Mediciner

Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteken.

 

Miljöstationer

Våra miljöstationer tar hand om det avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan.
Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, t.ex. nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier, lösningsmedel och hushållsfett.

 

Återvinningscentralen

Många produkter vi använder i vardagen kan återvinnas.
Några exempel redan nämnda i tidigare tips är elektronik, nagellacksflaskor, aceton, olja, färg, batterier, lösningsmedel och hushållsfett.

Läs mer i informationsfolden från Svenskt Vatten
Hjälp oss att få ett renare vatten!

 

Källa: Svenskt Vatten

 

Vill du veta mera?

Hur man får använda avloppsanläggningar, vad som är tillåtet att släppa till avloppet mm regleras i lagar och förordningar samt kommunernas miljöpolicy. På nedanstående platser finner Du mera information:

Regeringskansliets rättsdatabaser Sök Lag om allmänna vatten- och avloppsanläggningar, Miljöbalken mm.

Här lämnar du in dina kemilkalier och hushållsfett


Bor du i Botkyrka, Salem eller Huddinge vänder du dig till
SRV Återvinning.

Klicka på logotypen så kommer du dit:

 

Bor du i Södertälje eller i Nykvarn vänder du dig till
Telge Återvinning.

Klicka på logotypen så kommer du dit:

 

wc_nallebjorn